Neked írtam

Szakáll viszketés?

Mr. Body
2021.06.26 07:25
Szakáll viszketés?

Viszket a szakállad? Bőrprobléma? Mi lehet az oka? Ha van szakállad vagy szeretnéd növeszteni, valószínű ismerős a probléma, a szakáll viszketés. De mit tudsz tenni ellene?

Ha szeretnéd növeszteni a szakállad, valószínű szembesülni fogsz a viszkető bőr problémájával.

Pár hét után viszket, olykor korpásodik is, ez természetes velejárója a folyamatnak, de nem kell egyből a borotvához nyúlnod, hiszen több módon is próbálkozhatsz.

Ha már többször megpróbáltad és nem sikerült a szakáll növesztés, mert nem találtad a megoldást a szakáll viszketés megszüntetésére, akkor mutatok pár gyógymódot ami megkönnyebbülést nyújthat a viszketés ellen.

Miért viszket a szakáll?

Ahhoz, hogy tud kezelni a problémát, először meg kell ismerni azt, hogy mi okozza.

Fontos tudni, hogy a szakáll miért viszket és korpásodik, mert ha jobban megérted mi okozza a szakáll irritációját, akkor kialakíthatod a saját rutinodat, amivel fenntarthatod az egészséges szakállat. 

Számos különböző oka lehet a viszkető szakállnak, ebből a leggyakoribbak;

1. Probléma: Eddig borotváltad.   

 Az évekig tartó borotválkozástól, a szőr folyamatosan erősödött, emellett a korábban borotvált és élesen levágott szőr elkezd növekedni, ami a bőrt szúrja, irritálja, ami akár gyulladást is okozhat.

Megoldás: Azt gondolod a megoldás az, hogy borotválkozz. Nem! A megoldás a szakáll alatti bőr ápolása, és folyamatos tisztítása. Hiszen azzal hogy a szakáll alatt lévő bőrt ápolod, puhítod, és ezzel megelőzöd a bőr megvastagodását, valamint a tisztítással az elhalt hámréteg eltávolítását segíted. Ehhez több megoldás közül választhatsz, szakállolaj, szakállbalzsam, és persze szakállmosó. Nálunk szettben is megtalálod.

2. Probléma: Erős, száraz szőrzet, ami visszafordul.

A borotválkozás során megerősödő szőrzet, pár hét után "visszafordul" és ez nagyon kellemetlen tud lenni, amikor a saját szőrzeted "fordul ellened", egyetlen megoldás van, amivel felveheted ellene a harcot, nem más mint az, hogy puhítsd! 

Megoldás: Puhítsd! Puhítsd! Puhítsd! Erre nyújtanak megoldást a szakállápoló olajak, balzsamok. Ezért fontos, hogy nem csak a szakállat kell ápolni, hanem a borostátt is! Valószínű, nem fogod tudni teljesen megszűntetni, a viszketést, de így a viszketés csökkenhet ebben az átmeneti időszakban.

Tipp! A szakállápolót még enyhén nedves bőrre vidd fel, ezáltal jobban hidratálnak!


Amikor már túl estél a kezdeti nehézségeken, és elértél egy bizonyos hoszt a szakáll növesztésben, űjra szembesülhetsz a szakáll viszketés problémájával. Ennek oka, a következők lehetnek:

3. Probléma: Piszkos szakáll!

A mindennapos étkezés, a napi por, ami rá száll a szakálladra, esetleg ha olyan munkát végzel, fontos odafigyelned a megfelelő időközönkénti szakállmosásra, ami egyéni, és odafigyelést igényel hogy nehogy túl szárítsd. Emellett az elhalt hámsejtek eltávolításátt segítened kell a tisztítással! 

Megoldás: Tisztítsd! Figyeld meg, hány naponta kell mosnod ahozz hogy ne szárítsd túl, de megfelelően tiszta legyen. Ha megfigyelted, alakítsd ki a saját szakáll ápoló rutinodat!

4. Probléma: Hajsamponnal vagy tusfürdővel mosod a szakállad!

A hajsamponok, tusfürdők nem alkalmasak a szakállad mosására kiszárítják a szakáll alatti bőrt. Erről részletesebben itt írtam.

Megoldás: Válasz kifejezetten szakállra készített, szakállsampont, vagy szappant.